Lezingen

De Geschiedkundige Vereniging organiseert jaarlijks zeven lezingen. Deze vinden één keer per maand plaats in de periode september tot en met april meestal op donderdagavond. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. De lezingen worden gehouden in Gemeenschapshuis De Til, Breestraat 1, 3381 BS te Giessenburg, aanvang 20.00 uur.

Ook voor komend jaar is het bestuur er in geslaagd om inspirerende sprekers met boeiende lezingen vast te leggen.

Voor 2017 zijn nog de volgende lezingenavonden gepland:

• wo 19 april
    lezing Een eeuwenoude reuzekaart van Dordrecht en omgeving
    De heren P. Ebben en W. van Wijk

De lezing gaat over een reusachtige, bijna 500 jaar oude kaart van Dordrecht en wijde omgeving. Deze kaart is in 2013 in het regionaal archief ontdekt. Om het mogelijk te maken de kaart beter, en in detail te bestuderen heeft men een digitale restauratie toegepast. De kaart wordt op ware grootte geprojecteerd, we horen hoe de restauratie in zijn werk is gegaan en wat er op de kaart te zien is. Ook vertellen zij welke plannen ze hebben, nu het broze origineel voorlopig niet meer uit het depot mag komen.

• 23 mei
    Excursie Heusden

Op dinsdag 23 mei 2017 gaan we op reis naar de vestingstad Heusden. Graag nodigen we u allen uit om deze stad met ons te bezoeken. We vertrekken om 9.00 uur vanaf De Til in Giessenburg. Parkeren in Heusden is gratis op een paar plaatsen na, kijk hiervoor even op de website van het Gouverneurshuis.

PROGRAMMA
    10.00 uur ontvangst met koffie in het museumcafé van het Gouverneurshuis, Putterstraat 14 5256 AN Heusden.
    10.30 – 12.15 uur bezoek aan museum het Gouverneurshuis onder leiding van een gids.
    12.15 – 13.30 uur lunch bij Bakkertje Deeg, Botermarkt 13 in Heusden.
    13.30 – 15.00 uur stadswandeling door het historische Heusden met een gids.
    15.00 uur afsluiting met koffie, borrel of fris in het Gouverneurshuis.

De totale kosten voor deze dag zijn € 35,00 per persoon. Opgeven per e-mail kan tot uiterlijk 15 mei bij secretariaatgvgs@gmail.com.

• do 28 september
    lezing Eenmaal, andermaal, verkocht... Het verhaal van een oude veilingmeester.
    De heer J.H. Kroes
  • do 26 oktober
    lezing De geschiedenis van de Gouden Koets
    Drs. L.L.M. Eekhout
  • do 23 november
    lezing De Beeldenstorm en Alva's Raad van Beroerten in ons gebied
    De heer S. Wassing

NB: De entree is voor leden van de vereniging gratis, niet-leden betalen € 2,00.

Informatie over de lezingen in de achterliggende tijd vindt u in het lezingen-archief.