Lezingen en activiteiten

De Geschiedkundige Vereniging organiseert jaarlijks zeven lezingen. Deze vinden één keer per maand plaats in de periode september tot en met april meestal op donderdagavond. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. De lezingen worden gehouden in Gemeenschapshuis De Til, Breestraat 1, 3381 BS te Giessenburg, aanvang 20.00 uur.

Ook voor de komende periode is het bestuur er in geslaagd om inspirerende sprekers met boeiende lezingen vast te leggen.

De komende tijd zijn de volgende activiteiten gepland:

 • 24 januari 2020: Historische Modeshow
  Zoals bij velen al bekend viert Schelluinen dit jaar haar 800 jarig bestaan. Onze vereniging doet natuurlijk ook mee aan de feestelijkheden en organiseert samen met alle verenigingen van Schelluinen verschillende activiteiten. De aftrap is op vrijdag 24 januari 2020 in Ons Dorpshuis.
  Er wordt dan een Historische Modeshow gehouden door dames van het naaiatelier Stichting Krimpen 950 jaar. Zij brengen veel kleding mee die gemaakt is voor de viering van het 950 jarig bestaan van Krimpen a/d Lek. Mevrouw Yvonne Metaal van het naaiatelier gaat vertellen hoe kleding zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft. Mensen uit het publiek die het leuk vinden kunnen een historisch kostuum aangepast krijgen en meelopen in de modeshow. Er is ook herenkleding!
  De avond begint om 20.00 uur, de inloop is vanaf 19.30 uur. Toegang is gratis! Iedereen, ook niet Schelluinenaren, is van harte welkom. Het belooft een spannende, vrolijke en wie weet een hilarische avond te worden.

 • 6 februari: De Wondere Wereld van de Waterbouw
  Remco van de Ven en Bas de Goeij
  Baggeren is veel meer dan zand boven water halen, het is de wereld van waterbouwkunde. De aanleg van nieuwe havens, Europoort, Maasvlakte 1 en 2 en de Palmeilanden bij Dubai zijn voorbeelden van projecten die door baggeraars over de hele wereld worden uitgevoerd.
  Ook de offshore is sterk verbonden met de wereld van waterbouw zoals bij de realisatie van windmolenparken op zee of het leggen van communicatiekabels en gas- en olieleidingen in de zeebodem.
  Belangrijk is ook het uitvoeren van onderhoudsbaggerwerk om havens toegankelijk te houden voor de scheepvaart.
  Sliedrecht is de bakermat van de mondiale baggerindustrie. Vroeger werd het baggerwerk met de hand uitgevoerd maar de komst van de stoommachine rond 1850 maakte veel meer mogelijk en al voor het jaar 1900 werden grote baggerwerken wereldwijd uitgevoerd.
  Verleden, heden en toekomst van het baggeren komen in deze lezing uitvoerig aan de orde, waarbij ook het samenspel van mens en machine niet vergeten wordt.

 • 27 februari: Jaarvergadering
  Aansluitend een fotopresentatie door Piet Schreuders

 • 26 maart: Lezing Damen Shipyards
  Tom Schreuders

 • 24 april: Feestavond in Kerk Schelluinen - het leven in de Middeleeuwen
  Conny de Groot

 • 25 april: Middeleeuwse martk - terrein kasteel Schelluinderberg
  10.00 - 16.00 uur

 • 17 september: excursie
  Bestemming volgt

 • 24 september: lezing Art Nouveau
  Olga Harmsen

 • 29 oktober: lezing Waterstaatsman Jan Blanken (1755-1838)
  Chris Will

 • 26 november: lezing Gorcumse geheimen
  Roy Grunewald

NB: De entree is voor leden van de vereniging gratis, niet-leden betalen € 2,00.

Informatie over de lezingen in de achterliggende tijd vindt u in het lezingen-archief.

Bezoekadres

Dorpsstraat 10
3381 AG Giessenburg
telefoon: 0184-652872
e-mail: secretariaatgvgs@gmail.com

Openingstijden:

Op tijden dat er werkgroepen aanwezig zijn.
Woensdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur.
Op afspraak

800 jaar Schelluinen

Volgend jaar is het feest: dan bestaat Schelluinen minstens 800 jaar. In een akte van 1220 wordt de naam van het dorp voor het eerst genoemd. Reden voor feest... > Lees verder

Fotobank

Duizenden historische foto's van onze dorpen in de Fotobank. Het aantal groeit nog steeds! > Lees verder

Privcay

Privacy reglement