Van de fotocommissie

Molentocht voor automobilisten

Bijzonder extreem koud was de winter van 1962-1963 toen Nederland een van de strengste winters ooit beleefde. In de Giessen lag ten minste een halve meter ijs.

In de maanden december, januari, februari en begin maart werd er volop geschaatst en werden er wedstrijden georganiseerd door IJsclub De Giessen. Heel het dorp vertoefde deze maanden op de ijsbaan. Zo kon men de dokter en de dominee tegenkomen op de schaats.

Eind februari kwam de Alblasserdamse ijsclub met het bericht dat er op donderdag 28 februari en zaterdag 2 maart een molentocht van 80 km voor auto’s over de bevroren waterwegen van de Alblasserwaard georganiseerd zou worden. De rit van donderdag startte bij prachtig weer en zoveel auto’s op het ijs had nog nooit iemand gezien. Op zaterdag waren er nog meer deelnemers om het prachtige landschap van een andere kant te bekijken. Een stroom van auto’s bereikte via Brandwijk, Ottoland, Groot-Ammers en de Peursumse Vliet, de Giessen en ging daarna verder richting Pinkeveer, onder de Karperbrug door en via de Smoutjesvliet naar Goudriaan.

Strenge winter 1962-1963

Op de controlepost van IJsclub De Giessen stonden de heren H. Goes en J. Buijk.

Op zaterdag kwam daar als eerste deelnemer de bekende radioverslaggever Cees Schilperoort stempelen. Hij deed vanuit de dorpsherberg in Goudriaan verslag van zijn belevenissen. Bij de controlepost op de Giessen passeerden 854 auto’s. Onder de deelnemers waren ook burgemeester Van der Brugge en dokter Boot.

De autotocht over het ijs werd een onvergetelijke belevenis, mede door het mooie voorjaarsweer. Alles was verblindend wit door de sneeuw en de zon.

Waar zijn de strenge winters gebleven. Deze was wel erg leuk, zeker als je, zoals ik, rond de 18 jaar oud was.

Piet Schreuders - december 2016

Bezoekadres

Dorpsstraat 10
3381 AG Giessenburg
telefoon: 0184-652872
e-mail: secretariaatgvgs@gmail.com

Vacatures

Wij zoeken bestuursleden. Onze vereniging is op zoek naar een conservator en een bestuurslid PR en communicatie. Kom jij ons team versterken? Kijk hier voor meer informatie.

Openingstijden:

woensdag- en zaterdagmiddag
13:30 uur tot 17:00 uur
groepen op afspraak

0184 65 28 72
bgg secretariaatgvgs@gmail.com

Boek Schelluinen

Ter gelegenheid van het feit dat Schelluinen 800 jaar bestaat, is door de Geschiedkundige vereniging een jubileumboek uitgegeven. > Lees verder

Fotobank

Duizenden historische foto's van onze dorpen in de Fotobank. Het aantal groeit nog steeds! > Lees verder

Privcay

Privacy reglement