Activiteiten

Lezingen

De Geschiedkundige Vereniging organiseert jaarlijks zeven lezingen. Deze vinden één keer per maand plaats in de periode september tot en met april meestal op donderdagavond. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. De lezingen worden gehouden in Gemeenschapshuis De Til, Breestraat 1, 3381 BS te Giessenburg, aanvang 20.00 uur.

Lezingen van het seizoen 2023-2024:

 • 23 november: Glasfabriek te Leerdam – spreker: de heer Ton van Kooten
  Al meer dan 250 jaar wordt in Leerdam onafgebroken glas geproduceerd. De gebroeders Pelgram stichtten in 1765 daar de eerste fabriek. Hoe kwamen zij in Leerdam verzeild? Wat werd er geproduceerd?
  Wat zij nooit hebben geweten, is dat dit bedrijf later uit zou groeien tot de toonaangevende glasfabriek in de wereld die tot de dag van vandaag miljoenen flessen en glazen produceert.
  Spreker hr Ton van Kooten (1970), is betrokken bij de Historische Vereniging in Leerdam en werkt sinds 1987 op de Leerdamse glasfabriek als logistiek manager. In een boeiende en rijkelijk van foto's voorziene presentatie vertelt hij u op een levendige en inspirerende manier het complete verhaal.
  Van de start tot heden ten dage.
  Over de overnames en de moordende concurrentie, Over de kunstnijverheid tot de concentratie van glasfabrieken door de NV Vereenigde Glasfabrieken in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw.

NB: De entree is voor leden van de vereniging gratis, niet-leden betalen € 2,00.

Informatie over de lezingen in de achterliggende tijd vindt u in het lezingen-archief.

Bezoekadres

Dorpsstraat 10
3381 AG Giessenburg
telefoon: 0184-652872
e-mail: secretariaatgvgs@gmail.com

Piet Schreuders overleden

Wij verliezen in Piet een gepassioneerd lid en kundig archivaris. Het zal wennen zijn die lege plek op dinsdag in het museum. Onze dank gaat dan ook uit naar Piet voor zijn jarenlange belangeloze inzet voor onze vereniging... > Lees verder

Vacatures

Wij zoeken bestuursleden. Onze vereniging is op zoek naar een conservator en een bestuurslid PR en communicatie. Kom jij ons team versterken? Kijk hier voor meer informatie.

Openingstijden:

woensdag- en zaterdagmiddag
13:30 uur tot 17:00 uur
groepen op afspraak

0184 65 28 72
bgg secretariaatgvgs@gmail.com

Boek Schelluinen

Ter gelegenheid van het feit dat Schelluinen 800 jaar bestaat, is door de Geschiedkundige vereniging een jubileumboek uitgegeven. > Lees verder

Fotobank

Duizenden historische foto's van onze dorpen in de Fotobank. Het aantal groeit nog steeds! > Lees verder

Privcay

Privacy reglement