Activiteiten

Lezingen

De Geschiedkundige Vereniging organiseert jaarlijks zeven lezingen. Deze vinden één keer per maand plaats in de periode september tot en met april meestal op donderdagavond. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom. De lezingen worden gehouden in Gemeenschapshuis De Til, Breestraat 1, 3381 BS te Giessenburg, aanvang 20.00 uur.

  • Woensdag 24 april 2024 Lezing over de wording van de A27 door de heer Vincent Prins.
    De geschiedenis van de snelweg A27 is een bijzonder verhaal. Daarover vertelt Vincent Prins van Rijkswaterstaat in zijn lezing. In de jaren '60 verving de A27 deels de oude en gevaarlijke Rijksweg 27 die door Lexmond, Meerkerk, Arkel en Gorinchem voerde. Het duurde echter tot 1981 voordat de A27 werd voltooid en zijn huidige vorm kreeg. De weg doorsnijdt onder meer een gedeelte van de Alblasserwaard. Voor de aanleg moesten woningen, boerderijen en natuur wijken. De huidige snelweg verbindt Almere met Breda. De vierbaansverbinding bood enkele jaren soelaas, maar staat alweer jaren bovenaan in de file top-10. Om de verkeersdruk te verminderen, wordt de weg de komende jaren verbreed. De voorbereidingen zijn in volle gang, hier en daar kun je de werkzaamheden al aanschouwen.
    De heer Vincent Prins vertelt tijdens de lezing over het werk van Rijkswaterstaat, de opkomst van de auto, de aanleg van de A27, de gewenste spoorlijn naar Breda en over allerlei mensen die met die geschiedenis te maken hebben gehad: van Lodewijk Napoleon tot de vrouw van de burgemeester van Meerkerk.

  • Donderdag 26 september 2024 Lezing over de Vries Robbe door de heer John Stoop

  • Donderdag 31 oktober 2024 nog geen invulling.

  • Donderdag 28 november 2024 Lezing over de eendenkooien in de Alblasserwaard.
    Let op: aanvangstijdstip 20.15 uur door de heer Sander Wassing

NB: De entree is voor leden van de vereniging gratis, niet-leden betalen € 3,00; koffie e.d.: € 1,50

Informatie over de lezingen in de achterliggende tijd vindt u in het lezingen-archief.

Bezoekadres

Dorpsstraat 10
3381 AG Giessenburg
telefoon: 0184-652872
e-mail: secretariaatgvgs@gmail.com

Vacatures

Wij zoeken bestuursleden. Onze vereniging is op zoek naar een conservator en een bestuurslid PR en communicatie. Kom jij ons team versterken? Kijk hier voor meer informatie.

Openingstijden:

woensdag- en zaterdagmiddag
13:30 uur tot 17:00 uur
groepen op afspraak

0184 65 28 72
bgg secretariaatgvgs@gmail.com

Boek Schelluinen

Ter gelegenheid van het feit dat Schelluinen 800 jaar bestaat, is door de Geschiedkundige vereniging een jubileumboek uitgegeven. > Lees verder

Fotobank

Duizenden historische foto's van onze dorpen in de Fotobank. Het aantal groeit nog steeds! > Lees verder

Privcay

Privacy reglement